Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 18:01 - За храстите - надълго и нашироко - 1
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 4743 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2011 08:19


Статия от Александър Сапелин, със съкращения.

image

Кой тук е главен?


Пътувайки през вилните селища, където хората създават своите градини сами, без да прибягват до услугите на ландшафтни фирми, забелязвам, че повечето от тези градини можем да наречем Цветни, заради това, че в по-голямата си част се състоят преимуществено от тревисти многогодишни растения, към които храстите и дърветта са само допълнение. Това особено много бие на очи на парцелите, разположени на открито пространство. А именно ту, както никъде другаде предполага някакво количество дървесно-храстовидни обеми.

image
Миксбордер в розово-бордо, в който цветовете създават храстите.

Двойно по-странно е затова защото създавайки градината, нейният стопанин се опитва да я направи в ландшафтна стилистика, тоест с максимална имитация на този или онзи първообраз от природата. В естествената си среда тревистите многолетници са или подчинени на дървесни растения, или създават самостоятелна биоценоза. Така както без дървета не можем да минем, втория вариант отпада. Остава първия,, въпреки, че дървесни видове подчинени на тревисти няма. Значи такъв подход, когато цветята се окажат доминантни и тук таме има дървета или храсти - е неправилен. Дървесните, ако ги има, а тях почти винаги ги има, са главните, а тревистите - подчинените. При казаното горе все пак не означава, че дървесните видове трябва да преобладават като заемана площ. Това не е така! Това може да бъде горско кътче, където има цветно петно, и единично солитерно дърво, опасано със система от цветни лехи.

image

При това дървета, по напълно понятни причини, не всеки може да си позволи. На парцела те са малко. Но дървесните видове не са само дървета, но и храсти.Някои от тях по размери и форма на короната напълно могат да заменят дърветата, оставайки си биологически храсти. Искам да се спра именно на тези растения, да разкажа за храстите, за техните преимущества и някои особености на използването им в градината. По време на нашия разговор ви моля да помните, че независимо от всичко казано, храстите могат да заемат както малка част от парцела, така и по-голяма. Трудно е да си ги представим отделно от цветята и дърветата.

image


Достойнството е в...лесната поддръжка!

Като начало ще се спра на преимуществото на храстите пред другите растения. Най-главното е - поддръжка на няколко години.
Не са много тези, които се замислят какво ще се случи след години. А реалността е такава, че когато остареем не можем да правим същото, което сме правили като по-млади. При това не всеки е уверен, че има на кого да предаде градината или че ще има възможност да наеме градинар.Защо казвам това? Защото ако говорим за композиция от тревисти растения, то грижата за тях от година на година ако не се увеличава, то и не намалява.

image

С дървесните видове е къде къде по-просто- грижим се за младите растения, помагайки им да израснат. След това грижите са минимални, а наслаждението от цъфтящите люляци и филаделфуси например е не по-малко , отколкото от ярките цветя. Да, когато храстите са млади, цветята може и да са повече, но с времето по ръст и размер лехата намалява, следователно и грижите. В крайна сметка може да остане малка цветна леха, обиколена от разкошна разрасла се храстовидна група. Грижите за цветята напълно можем да си позволим, а за храстите почти няма такива.

Ще кажа така: напълно логично, ако с годините площта на цветните лехи се изменя обратно пропорционално на увеличението на площта на храстите и право пропорционално на нашите физически възможности. В края на краищата можем и да нямаме предишните възможности, но всеки от нас иска да седне и да се полюбува на направеното.В чисто цветна градина тази възможност е много по-малка, отколкото в смесена градина, където преобладават храсти.

image
Това е фрагмент от градина, където от стопаните се изисква повече внимание, отколкото за група храсти.

Когато "малко" значи "повече"

Второто преимущество се заключава в това, че използвайки храсти, е трудно да направим неиздържана, негативна за възприемане композиция, отколкото ако използваме многогодишни цветя. Това разбира се не означава, че с цветя не може да се направи красива градина. Възможно е, но това изисква повече навици и знания.Отчасти е свързано с това, че храстите имат по-големи размери, по-сдържани окраски и по-изчистни форми на короната. С тях е лесно да се постигне едно от основните правила на построяване на композицията: "по-добре е цветните петна в градината да са по-малко по количество, но повече като площ всяко едно, а не обратно".

image

С многогодишните това е възможно, когато избираме едри видове, а те в градината като правило не са много, или когато засаждаме по-големи еднородни масиви. Последното за много от нас е немислимо: влечението към колекциониране не ни позволява да купим няколко растения от един и същи сорт. Предпочитаме от всички по едно. Естествено при този подход композицията се нарушава.С храстите, даже купени по един, това не е така опасно, защото площта им е голяма и изглеждат като масив от цветя. Няма да я има и излишната пъстрота при цветята, която често руши достойнствата на композицията в съвременната градина. Не е маловажен и факта, че короната на храстите може да бъде моделирана в различна форма, за разлика от многогодишните цветя.

Икономията е налице

Третият много съществен фактор се оказва цената. това на някого може да се стори странно, но опита ми показва, че квадратен метър храсти в повечето случаи е по-евтино от квадратен метър цветя. И не защото храстите са толкова евтини.Цените на посадъчния цветен материал понякога надхвърля всички норми. При това не най-новото, а стандартния асортимент. И хората купуват често попадайки в изкушение, забравяйки цената. Когато купуваш едно растение тя не ни се струва толкова висока.Но ако пресметнем колко би струвал квадратен метър? Храстите по-бавно ще го запълнят, но икономията е налице. Ясно е, че те не могат напълно да заменят многогодишните цветя, но трябва да се търси разумен компромис.

И основа, и акцент

image
В тази градина храстите и многогодишните цветя са с равни права.

Разнообразието на храсти  като корона и цвят на листата , ги прави подходящ акцент на цветната леха. При цветята съществуват и ред недостатъци - не поливаме - изсъхват. Преполиваме - не порасват. Да не говорим за парите, хвърлени за разсад, премахване на прецъфтелите цветове и т.н.

Какво ценим у тях?

image
Иглолистните и широколистните храсти чудесно се допълват.

На първо място , разбира се, обилния цъфтеж и относително бързия растеж, по-бърз отколкото при дърветата. Ценим размерите им и сезонната изменчивост.

Храстът е красив

image
Различните сортове туя традиционно се съчетават с широколистните храсти.

Важно е да намерим правилното място на храстите.Те далеч не винаги са наши помощници. тези, които не са насадени на правилните места, в бъдеще ще работят срещу вас и градината. Разнообразието на пазара сега е такова, че можем да намерим храсти, отговарящи на определени изисквания по отношение на почва, климат и естетика. Преди всичко трябва да подбираме храстите така, че да са подходящи за условията ни, вместо да ги купуваме и да им създаваме нови условия. това значително облекчава следващите ни грижи. В противен случай всякагодина ще ни се налага да се борим с природата, за да им осигурим добра среда, и в крайна сметка природата ще си вземе своето. Ако постъпим разумно, растенията сами ще правят природата, помагайки ни съществено. най-интересното е, че тези растения не само ще растат по-добре, но и оптимално ще се вписват в заобикалящата ги среда от гледна точка на естетиката.

image
В тази композииция червенолистният берберис служи за фон на едрите многогодишни цветя.

Що се отнася до естетиката, с нея все пак  е по-сложно, отколкото с екологията, защото е нужно не само да знаем, но и да чувстваме. Разнообразието на видове е такова, че съществуват и аристократи, и простаци, и статисти, и солисти, и масовка.Не бива да говорим "грозно" и "хубаво" за някое растение.Всяко може да стане красиво, ако расте на своето място в подбрано обкръжение.По същия начин и едно красиво растение може да изглежда грозно, попадайки не на място. Важно е и това какъв е вашия дом, и това какви къщи имат съседите около парцела ви, и това какво представлява собственият ви идеал за красота. Удобно сравнение са дамските украшения. Можем да говорим за малки, но скъпи и ценни украшения. Можем да говорим и за евтини, но ярки. А може и за гривни и обици от мидички, за спомен от годишния отпуск  .Всички те имат своето право на съществуване, но естествено всяка жена знае по какъв повод да ги използва, хкакво да облече с тях и как да се гримира. Катастрофата се получава когато всички те се окажат наведнъж на един и същи човек. Същото е и с растенията в градината. Градината не бива да се превръща в градински център, което не изключва възможността за създаване на разностилови кътчета, но вече вътре в самата градина, изпълнена в единен стил.

Карта на блога



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 795523
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031