uFeel.me
Проблеми породени от изсичането и опожаряването на екваториалните гори
Автор: big_scorpion,  16 октомври 2008 г. в 16:48 ч.
прочити: 9221

Екваториалните дъждовни гори са 6% от горите на планетата. Те са важна част от кръговрата на въздуха и водата. В тях живеят около 1/3 от топлолюбивите животни на планетата. В днешно време дъждовните гори се изсичат за дървен материал и гориво. Опожаряването на горите е метод за да се разчистят земи за земеделски цели. Но да погледнем какво точно унищожава човека.

Човек унищожава един вечно зелен пояс на планетата. Той осигурява над 20% от кислорода на планетата с преработката на огромни количества въглероден диоксид. Също така тук падат огромно количество валежи, а дърветата предпазват от отмиване на хумусния слой на почвата , който тук е около 30 см.

Ако човек изсече дъждовните гори това ще доведе до катастрофа на земята. Първо огромни количества въглероден диоксид преработвани от горите в кислород ще започнат да се издигат и слизат в атмосферата ,което ще засили парниковия ефект. Второ смогът в градовете ще се увеличи, а кислородът ще се намали. Трето дъждовете ще отмият хумусния слои на почвата, а това ще направи екватора една огромна пустиня простираща се на 3 континента. Четвърто ще изчезнат огромна част от животинските видове ,което ,няма д а е само в района , а ще има отражение по цял свят. Пето дъждовете които падат в тези екваториални гори ще започнат да падат в тропиците. Това ще доведе до наводнения, а отмитата от тези дъждове почва ще се влее в реките и ще направи водата негодна за пиене. Шесто парниковия ефект ще се засили защото серния двуокис от разлагащата се органична материя ще се увеличи. Езерата ще станат блата преди да изчезнат и така ще произвеждат середвуокис. И ще почнат да падат киселинни дъждове и ще унищожат още повече растения.

Затоплянето от парниковия ефект ще причини още по-бързото топене на полярните ледове. Така те ще залеят1/3 от сушата. Това от своя страна ще доведе до изчезването на още повече гори ,ще се наложи да се използват огромни ресурси за да се намалят негативните последици от това. Така ще се увеличи неминуемо замърсяването на околната среда. И така ще се влезе в един омагьосан кръг.

Голяма част от териториите на земята ще се превърнат в пустини , а други ще бъдат потопени под океанското ниво. Така обработваемите площи ще са в пъти по-малко от сега. Начина по който се освобождават площи за земеделски ги правят използваеми само за няколко години , а след това хумуса се изтощава и отмива и се налага да се освобождават нови територии, а след години ще настане истински ад защото няма да има такива.

В тропиците се изсичат мангрови гори за да се правят развъдници за риба и скариди а това оголва бреговете. А те са единствените дървета който виреят около соленоводни басейни. Ако хората продължават да изсичат дърветата със същите темпове горите в Азия ще изчезнат до 2045 година,а в целия свят до 2075 година. Това ще доведе до сериозни последици,ако хората не спрат да изсичат горите. Това може да се размине ако спрат да секат дървета и започне мащабна кампания по зацяване.

Иван П. Александров 02.05.1998 год.

    За нас Условия за ползване Бисквитки
    © 2004 - 2024 uFeel.me